Inschrijfknop

Lid worden

Nieuwsbrief Buurtgestuurd Werken Aanmelden

Schouder aan schouder werken aan kansen

30 december, 2019

De gemeente Oosterhout wil samen met inwoners werken aan hun eigen wijk, door schouder aan schouder op te trekken met (groepen) bewoners en wijkpartners. Hiermee kunnen we samen kansen verzilveren en uitdagingen het hoofd bieden. Het college van burgemeester en wethouders wil in 2020 hierin grote stappen maken en stelt de gemeenteraad voor te gaan werken met wijkwethouders en wijkmakelaars en vraag hiervoor aanvullend budget. Naast het starten van gesprekken met de inwoners over de uitwerking per wijk, gaat de gemeente ervaring opdoen met twee pilots in Dorst en Oosterheide-Oost. Na vaststelling van de raad voor de werkwijze en aanvullend budget gaat de gemeente Oosterhout op zoek naar wijkmakelaars.

Wijkgericht werken is een manier om het kapitaal en de kansen in de verschillende wijken naar boven te halen en zelfs verzilveren. Iedere wethouder en de burgemeester (vijf personen dus) krijgen een eigen wijk, waarvoor zij wijkwethouder zullen zijn. Ze zullen op bestuurlijk niveau de kansen of uitdagingen op de agenda zetten. Daarnaast stelt de gemeente Oosterhout drie wijkmakelaars aan. De wijkmakelaar is nieuw in onze gemeente. Deze medewerker is een verbinder, iemand die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Die de wijk met een helicopterview benadert en door een integrale aanpak de wijk laat samenwerken.

Samen

Het uiteindelijke doel is samen werken aan een fijne leefomgeving, waarbij de inwoners, wijkpartners én de gemeente Oosterhout worden uitgedaagd het beste uit de wijk te halen. Samen krijgen we meer voor elkaar.

Pilots

Naast de nieuwe werkwijze en het integraal benaderen van de wijken, wil de gemeente Oosterhout ook graag extra ervaringen op doen door twee pilots op te starten. Allereerst in Dorst, waar een nieuw platform is gestart. Door nu gelijk op de nieuwe manier samen te werken, doen we extra ervaringen. De tweede pilot is Oosterheide-Oost (Schrijversbuurt, Natuurkundigenbuurt en Bloemenbuurt), een deel van een wijk waar momenteel extra aandacht naar uitgaat. Door de samenwerking tussen wijkpartners en bewoners via het wijkgericht werken vorm te geven, krijgt de buurt extra aandacht én kunnen de geleerde lessen in andere buurten worden toegepast.

Buurtbeheer

Buurtbeheer in zijn huidige vorm en met de huidige werkwijze, houdt dus ergens in 2020 op te bestaan. Middels wijkwethouders, wijkmakelaars én een organisatie die van buiten naar binnen werkt, gaat de gemeente wijkgericht te werk. Tot bekend is wie welke wijk bestrijkt, blijft buurtbeheer actief. Voor de buurtgroepen verandert er tot die tijd niks. Het kan wel zijn dat uw contactpersoon wijzigt:
Bibi Schuurs en Jetze van der Ham stoppen als buurtcoördinator. Bibi richt zich op het programma JONG en Jetze werkt niet langer voor de gemeente. Zij worden beide vervangen door Merijn Scheifes. U kunt hem bereiken via 14 0162 (vraag naar Merijn Scheifes) of mail naar schoon@oosterhout.nl. Graag nemen wij u mee in de ontwikkelingen rondom wijkgericht werken. Maar daarover later meer. Voor nu wensen wij u fijne feestdagen en tot volgend jaar

Advertentie: Vacature wijkmakelaar Oosterhout

← Terug naar vorige pagina

Buurtgestuurd Oosterhout

info@buurtgestuurdoosterhout.nl

Volg ons op


Buurtgestuurd Werken Oosterhout
© 2020, Buurtgestuurd Oosterhout   |   website: Ingrid van Delft